Vesti
Promocija „Druge knjige” u Kikindi, 03.04.2014.

Promocija je održana u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović”.


Promocija „Druge knjige” u Kikindi
Promocija „Druge knjige” u Kikindi
Promocija „Druge knjige” u Kikindi
Promocija „Druge knjige” u Kikindi
Promocija „Druge knjige” u Kikindi

Promocija „Druge knjige” u Nišu, 27.02.2014.

Promocija je održana u biblioteci „Stevan Sremac”.


Promocija „Druge knjige” u Nišu
Promocija „Druge knjige” u Nišu
Promocija „Druge knjige” u Nišu
Promocija „Druge knjige” u NišuPromocija „Druge knjige” u Banja Luci, 18.01.2014.


Promocija „Druge knjige”
  • u Topoli, 05.11.2013.
  • u Aranđelovcu, 06.12.2013.
  • u Rekovcu, 10.12.2013.

Promocija „Druge knjige” u Zaječaru - 28. oktobar 2013.


U vreme festivala Dani Zorana Radmilovića, u 18:00 časova u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Gosti: Irfan Mensur-glumac, Bora Dimitrijević - direktor muzeja, Selimir Radulović - direktor Sterijinog pozorja.

Promocija „Druge knjige” u Kragujevcu - 10. oktobar 2013.

Dom sindikata (Dom samoupravljača) početak u 18 časova

Gosti: Radmila Stanković - novinar, Petar Bozović - glumac, Vidosav Stevanović i Vladimir Milcin reditelj

Žarko Laušević, DRUGA KNJIGA, odlomci


Žarko Laušević, DRUGA KNJIGA, Promocija u Ateljeu 212


Žarko Laušević, DRUGA KNJIGA, kod Ivon, gost Svetozar Cvetković


Promocija „Druge knjige” u Novom Sadu

U sredu 25. septembra, u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu održana je promocija „Druge knjige“ Žarka Lauševića, koju je objavila izdavačka kuća „Hipatia“ iz Beograda. Na promociji su govorili rediteljka Ljiljana Todorović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević, književnik i direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović, dok je odlomke kazivao glumac Petar Božović. Moderator večeri je bio direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, Dragan Kojić.
Tumačeći Žarkovu Drugu knjigu, Ljiljana Todorović kaže da je to „čudesan raskol i dramski sukob jednog plemenitog bića sa vlastitom, nenadoknadivom greškom“.
„Laušević piše ozbiljnu beletristiku, sa snažnom strukturom. On nije napisao dnevnik koji se tiče samo njega, već svih nas“ – istakao je Aleksandar Milosavljević.
Po mišljenju književnika Selimira Radulovića, Laušević u obe knjige otvara proces samosuočenja, samoispitivanja i kajanja, s obzirom na činjenicu da se jedan od najnadahnutijih srpskih dramskih umetnika premestio iz pozorišnog u tamnički svet. „U mnoštvu knjiga koje se danas nude srpskim čitaocima, Dnevnik jedne robije ukazuje na raskošnost Lauševićevog umentičkog instinka“ - naglasio je Radulović.

Promocija „Druge knjige” u Novom Sadu


Petar Božović čita odlomak iz Druge knjige Žarka Lauševića u emisiji Ivana Ivanovića


TV Prva, gost Irfan Mensur


Promocija DRUGE KNJIGE, ostali gradovi

Novi Sad, 25. septembar 2013. Matica Srpska početak u 19 časova.

Kragujevac, 10. oktobar 2013. Vreme i mesto će biti naknadno objavljeni.

Zaječar, 27. oktobar 2013. Vreme i mesto će biti naknadno objavljeni.Promocija DRUGE KNJIGE, Beograd

Izdavačka kuća HIPATIA organizovaće promociju DRUGE KNJIGE, 18. septembra 2013, u velikoj sali Ateljea 212, sa početkom u 19č. Predstavljanje nove knjige Žarka Lauševića vodiće dramaturg Jovan Ćirilov, a o Žarku kao piscu i njegovoj književnosti govoriće novinarka „Nin“-a Radmila Stanković i glumci Petar Božović, Irfan Mensur i Dragan Nikolić.

Vita Mavrič
Umetnička direktorka
Marsel Prust se je u zadnjim godinama svog života zatvorio u sobu (iz koje skoro da nije više izlazio) i pisao. Veoma slično se događa i sa Žarkom Lauševićem koji je sobu zatvorske samice samo zamijenio za neku drugu sobu preko okeana i u kojoj su nastale te najlepše ispisane stranice ozbiljnog književnog stvaralaštva. Pred vama je njegova smrt i njegovo rođenje. Pred vama je Žarko Laušević - Pisac! Pisac koji se vraća kao duh Hamletovog oca i zove na odgovornost sve nas!
Miljenko Jergović
Književnik
Ono što je Žarka Lauševića zadesilo, i sa čim mu je živjeti, ne može se popraviti, promijeniti, umiriti. Ali to je ostavilo jednu važnu posljedicu po naše kulture i po ovaj jedan jezik. Dobili smo pisca, dobrog i ozbiljnog, pisca lijepe i tačne rečenice, u kojoj se osjeti jezička snaga njegova cetinjskog zavičaja, ali i Beograda iz posljednjih vremena velike Jugoslavije. Laušević je pisac koji se po nalogu sudbine opsesivno bavi čovjekovim moralnim bićem. Svojim moralnim bićem. To čini tako da mu je mjesto u istoj rečenici s Mešom Selimovićem. Ako Druga knjiga uopće pripada zatvorskoj književnosti, ona je u njezinim vrhuncima. Jugoslavija se raspala, prepukla je preko leđa Žarka Lauševića.
Zoran Amar
Reditelj
Ja ću samo ovoliko: njegova veličina je u njegovoj ranjivosti; i zločin i kazna dobijaju još dublje, još iskrenije ljudsko lice. Iznad svega, a uzbudljivo na veoma suptilan način, Žarko nijednog trenutka, ni u najkraćoj rečenici ili znaku pitanja, ne traži samilost od čitaoca, ili iluziju zaborava.
Miloš Radović
Reditelj
Uzbudljivo, hrabro, šokantno, dirljivo, duhovito. Ova knjiga je surovi obračun sa tragedijom. Ako tragedija bude preživela, moraće da pazi šta radi. Pojavio se jedan jači i duhovitiji od nje.